Pages

Sunday, August 18, 2013

Egypt, i miss u...

After living in Egypt for more than 6 months, i have learned to love the land. 

Namun, bukanlah setiap hari di bumi Cairo adalah hari2 yg indah. Ada hari yg rasa mcm nak marah kat org2 Arab yg asyik nak menang je bila argue apa2. Tp most of the days in Cairo, i feel blessed.

Blessed with nikmat kelapangan masa. Blessed with the assurance that my prayers will be answered (shortly after terdetik di dlm hati atau terkeluar di mulut), although at times agak menakutkan cos takut termintak benda yg x baik. Tapi alhamdulillah, bila kena berjaga2 dlm permintaan atau doa kita tu, setiap apa yg terlintas dlm hati, setakat ni sempat ditapis dr benda2 yg x baik. Itu adalah satu lagi nikmat.Nikmat kelapangan hati. Nikmat utk tidak menyimpan perasaan dendam, x ikhlas atau apa shj yg x elok.

Apabila ada org malaysia yg berkunjung ke Mesir, dan meneliti apa yg ada di sekitar bumi anbiyaa ini, mostly akan bertanya, apa yg best kat sini? Apa yg buat saya rasa gembira duduk sini? 

Mmg, kalau nak compare malaysia dan mesir, Malaysia laaaaagi best. Berpuluh2 kali ganda lagi best. Sesungguhnya berada di mesir membuatkan saya bersyukur mempunyai tanah air seperti malaysia. Bersyukur kerana kita pernah ada pemimpin yg sehebat Tun Mahathir - walaupun mungkin ramai yg dah x suka pandanya sekarang. Tapi saya tetap bersyukur kpd Allah dan berterima kasih kpd Tun M atas jasa2 beliau. I am not sure whether i'll be thanking Pak Jib nanti, but we shall see. 

So, apa bestnya mesir? Spt yg saya katakan, antara nikmat2 spt di atas yg mungkin susah nak dikecapi di negara sendiri atas sbb2 tertentu. Mungkin kerana di KL , terlalu byk urusan duniawi yg harus disibukkan. Terasa nikmat masa  tu ditarik sedikit kerana lalai dgn urusan dunia. Hmmmmm.

Mesir adalah bumi sejarah. Funny how i was never really into history until i came to egypt. Not that i didnt care, but maybe because i jenis yg lebih igt the lesson learnt daripada the actual events that happened before. So the facts and figures never really stuck in my head. However, being able to witness all the amazing monuments, seeing with my own eyes the beautiful
Mediterranean sea, feeling the water in the place where Cleopatra had bathed in,  touching the silky white sands of the beautiful and almost seemed untouchable Siwa desert - with findings of dinasour fossils; i appreaciate history a whole lot more. 

The people in Egypt are helpful. Yes, there are the typical Arabs (i am stereotyping here) who can be a bit kasar, who argues at every chance they have, who honk their cars every chance they have, who look at you displeasingly when you brought your kids inside their shop, etc but they are also known as the most helpful. And friendly too. 

It's hard to put into words why i love Egypt. It's because of all the things i love and hate at the same time. 

With what's happening in Egypt right now, i still hope we will get a chance to be back in Cairo again, even if only for a while. I hope we get a chance to say a proper farewell to the people, our once-a-upon-a-home, and the land that we had learned to love very much.

I hope.

Pray4Egypt. 

No comments:

Total Pageviews