Pages

Monday, May 20, 2013

Blackout

Beberapa minggu lepas kecoh tentang isu blackout semasa proses pengiraan undi di beberapa pusat undi untuk PRU13.

Sama ada sahih atau tak berlakunya blackout, jangkamasa blackout itu berlangsung, serta benar atau tidak dakwaan tentang kiraan undi yg diubah; hanya mereka dan keluarga mereka sahaja yang tahu.

Ok, here's some facts yg sahih (facts mmglah sahih kan? Ke x semestinya?)

1. Di Cairo, ketika musim menginjak ke Summer ni, boleh dikatakan setiap hari blackout.

2. Jangkamasa 5 minit - 3 hours. Avg selalunya 1 jam.

3. Whatever statistics or pattern that you thought u had think through (cth: area rumah i akan blackout every Wednesday & Friday , 7pm - 8pm) , well, u can throw it out of the window. Takde pattern okeh. Suka hati mak dia lah nak blackout hari apa, pukul berapa, area mana, berapa lama).

4. Oh y i said or thought there must've been a pattern in place? Sbb it is an 'expected occurrence'. Weols tau rumah akan blackout, and we knew that whoever controls electricity kat Cairo ni mmg dah catu electric ikut kawasan2. So kalau hari ni rumah ana blackout, esok rumah ente lah. BUT, like other things in Egypt, it is better not to expect anything at all. After all, dont we all love surprises??

5. I'm not sure if this is a fact, but it cud be true. According to my source (Source: Our driver. Hihu), the hotter / the higher the temperature, maka byk kalilah blackout ini berlaku. Cthnya today, 2 kali blackout. Siang td for 3 hours, mlm ni i hope sekejap je .( sbb tgh blackout rajin la nak update blog kalau x sibuk je dgn benda2 duniawi lain). Hehehe. Oh temperature arini mmg rasa mcm kena iron. Bukan iron-besi, iron seterika tu. lepas berjln kat luar, pegang baju rasa suam je. Kalau buat ikan kering ke sotong kering ke syok gak ni. Walaubagaimanapun, harapannya , jgnlah berkali-kali blackout ni, esp time anak2 di rumah. Sian drg and mama drg. Ini kalilah. Lain kalilah. Whateverlah.

6. Blackout di sini, like other things yg berlaku di bumi Mesir ni, mmg btul2 mengajar kita menjadi lebih sabar an redha and adakala pasrah dgn sesuatu perkara. Kalau kat Msia mcm ni, rasanya TiEnBee mesti dah kena bako dgn org2 yg majoritinya mmg kurang sabo.

Hmmmm..It's already past an hour. Wah. Lama k blackout. Tadi main Candy Crush sampai Level 14 pastu habis life. Pastu xley connect kt fb sbb wifi mati bersama electric. Cant retry. Stuck kat ctu.

Sabar.......








No comments:

Total Pageviews