Pages

Friday, February 15, 2013

Tentang Facebook

*Post yg agak hipokrit*

Kenapa saya berfacebook?

Mula2 masa sign up kat facebook dulu masa tu x ramai lagi yg ada account facebook. And i signed up because masa tu mmg la rajin nak register segala benda yg ada kat alam maya ni. Flickr la, youtube la, mcm2 forum and ape tah lagi x ingat dah.. yg masih bernyawa antara banyak2 tu facebook & youtube. Yg lain dah x igt ID and password.

Masa tu jgk mcm di ambang kejatuhan friendster.

Fyi, i never really like friendster punya konsep. On ppl giving testimonials about you. Although i've got to admit that i do love all the things that were wrote by my friends abt me. Hehehe.
The thing is bila pk2 balik mcm pelik. Entahlah. Hahaha. Apa yg pelik pun xtau, tp konsep tu cam x best..

And then facebook came with this entirely new concept. At first i didn't get it. X reti guna facebook ok. Hahaha. And i never really bother sbb my friends x ramai pun ada account fb waktu tu.

I started to get into it after i transferred to KL from Labuan. Fb serves as a platform for me to keep in touch with my former colleagues, walaupun x la keep in touch in sgt pun, more to i know what's up in their life tru their status updates..Anyway, i feel comfortable like that. Yolah takkanlah nk beremail or ber-pm dgn semua org kan? At least bila drg update status and we can comment on that dah bole tau apa latest cerita drg yg berkaitan dgn post dia lah..

The point is, fb helps me to stay in touch with all my friends without 'touching' them one by one. Get what i mean? Sila buat2 paham.

I love any updates by my friends. Tak kisahlah dia nak share pasal anak2 dia ke, pasal drg mkn ape, pegi mana, sakit hati dgn sape, jumpa sape, etc. To me, those are the colours of life. Some ppl find those kinds of updates annoying, saje menunjuk2, ek elehhh, dan seumpanya esp on updates yg disertai gambar2... Some ppl ni akan update plak ckp samting like 'ek elehh, itu pun nak citer' dan yg seumpanya.

Ok, i have no comments on these 'some ppl's' comments. They have a right to update anything they wish. Just like the rest of us - Fb account holders (eceg mcm bank plak).

Tp it got me thinking.
Bila baca status mereka yg x puas hati dgn status org lain ni.

Kenapa ye?

Byk sebab terlintas di fikiran. Dan atas sebab2 yg saya rasa tu, selarang ni saya cuba mengambil langkah berjaga2. No, bkn sbb takut bila saya update samting kt fb mereka akan keji. Nonsense. Saya ialah org yg paling x peduli ape org kata esp org2 yg x penting dlm hidup saye. Muahahaha!

Tapi kerana tanggungjawab sosial, saya amik comments mereka dgn positif. Mungkin ada perkara yg x perlu kita share kt fb. For example, gambar2 yg xde kena mengena dgn kawan2 kita. Utk menyelamatkan umat2 sejagat drp dosa mengumpat atau mengata (mcm sama je), saya dah privatekan album Egypt saya. Honestly, i didnt get any comments (by those 'some ppl') towards what i've shared / posted on FB. I am just doing this as a matter of precaution.

Sebelum kena sound. Hahaha.
(didnt i say earlier that this post is a bit hipocrite?)

I know i know. I shouldnt care abt what ppl say cos i never did. I just feel i shouldnt be sharing some things. BUT honest to goodness, from the bottom of my heart, i REALLY really do not mind reading whatever status posted by my friends.

Without them, tak seronok~ bak kata upin dan ipin.

Takkan nak baca status serious je. Status pasal politik. Status pasal kes2 dlm negara. Status pasal isu semasa. News. Eee, boringnye!

And i also loved those 'shared' ones.. Kata2 semangat, nasihat, jokes, etc. Selalunua dr apa yg org share, i dpt belajar benda baru esp bab2 agama & parenting.

Kesimpulannya yg saya ingin sampaikan sebenarnya:

1. Saya dah pun apply some privacy setting to my album in FB (only open to family cos drg nk tgk gambar2 kitorg) and dah start apply custom setting utk my status updates. Ada yg i rasa org x menyampah byk (menyampah sikit tu mesti ada, u can never please everybody), i share je dgn semua org.. ;)

2. Saya x kisah langsung org nk update apa pun kat FB asalkan x memalukan diri sendiri esp keluarga or org lain yg terlibat.

3. Saya rasa blog lg best dr FB sbb blog ni agak 'rahsia' sbb x ramai org tau and family members pun x tau n i dont have plans utk mempopularkan blog ni sbb i taknak nanti i kena control plak what i want to write in here. Let this be my breathing space. Sbb tu i x share gambar2 byk sgt kat sini. Well, i might do so after this. Sapa x duke tgk dont come to my blog. As easy as 123.

Kepada mereka2 yg tergolong dlm golongan 'some people', i used to think that drg ni mungkin kurang kasih sayang but after a while i rasa betul jgk teguran drg tu.. Semuanya sebenarnya utk mengelakkan rasa riak, bila kita update status kadang2 kita x sedar sebenarnya ada riak2 riak di situ (read as in riak2 wajah)..Cuma cara teguran tu kalau bersifat bukan sindiran, kan lebih manis giteww..

Apasal saya kisah? Sbb saya hipokrit. Kata x kisah apa org ckp tp kisah sebenarnya. I'm only human. Mesti kalau mkn cili rasa pedas jgk maa..

Hehehehe.
Papepun stay cheerful!



No comments:

Total Pageviews